• Toen ik in 2000 begon te werken...

  Toen ik op 1 oktober 2000 het studentenbestaan ruilde voor een white collar-bestaan, was het arbeidsleven nog als volgt:
  - Er werd vrijuit gerookt op kantoor.
  - En zelfs meer, in het "artifarti"-milieu waarin ik toen zat was het zelfs helemaal normaal dat er constant joints werden gepaft. Je kan je al voorstellen welke commentaren ik toen thuis kreeg (aangezien ik toen nog braaf thuis woonde...).
  - Ik stuurde gemiddeld 10 faxen per dag.
  - Ik had géén internettoegang. Enkel mail.
  - Je moest toen nog aan de mensen vragen of ze eventueel misschien een mailadres hadden. En niet eens verbaasd zijn als dat niet zo was.
  - Ik stuurde gemiddeld 20 brieven per dag.
  - 2 dagen wachten op antwoord van een klant was heel normaal. En 2 dagen wachten om een antwoord te sturen ook.
  - Presentaties werden op Powerpoint gemaakt en dat was al héél blits.
  - Nadien werden die presentaties ook afgeprint en in mapjes gestoken. Plastiekje voor en achter, en ringskes erdoor.
  - We werden met kerst & nieuwjaar overstelpt met relatiegeschenken. Zelfs in die mate dat we er een tombola mee konden organiseren. De score van het eerste jaar was: enkele handdoeken van De Witte Litaer, 3 flessen (!!) champagne, een stuk of 10 cd's, en nog wat meer nuttige en nutteloze dingen. En dan te weten dat we dat dus allemaal mee naar huis namen hé.
  - Firmawagens waren er voor iedereen die tot 10 kon tellen. Je kreeg een budget om mee te gaan shoppen en dat mocht toen zelfs in de reeks SUV, cabrio of sportcar gaan. Zonder dat je dat dan fel merkte aan het loon.
  - Een personeelsfeest was toen nog een personeelsweekend. Met ski-trips, citytrips,...
  - Ik had in mijn schuif zo'n velleke plastic ringskes liggen. Om op elk gaatje te kleven van het blad dat in de ringmap geklasseerd moest worden. Ah en Tippex... een potteke met een borstelke. En nen tintenkiller.

  Ach ja, tijden veranderen... Niet dat het toen zoveel beter was, gewoon anders.