Vriendschap

bff.jpgZolang ik het mij herinner, heb ik het moeilijk met het concept vriendschap. Ofwel ben ik er te naief in, ofwel heb ik het nog steeds niet door, maar zelfs op mijn overdehelftvan-de-30-ste, ben ik blijkbaar nog vatbaar voor desillusie op dat vlak.

Nog steeds kan ik niet zeggen wie nu in feite mijn goeie vriendinnen of met een modewoord "mijn BFF's" zijn. Wie er voor mij zou door het vuur gaan, wie mij zou helpen als ik er nood aan heb en wie mij graag ziet ondanks de bergen en dalen in mijn leven.  Wie mij graag in de buurt heeft bij fun en in rust, wie aan mij denkt bij een leuk plannetje en wie zich niet door mij bedreigd voelt als ik er op een dag nekeer goed uitzie of een man wel naar mij en niet naar haar glimlacht. Van 1 iemand kan ik dat zeggen, dat is mijn zusje. Verder dacht ik dat ik nog een 5-tal vriendinnen had waarbij ik voor hen op datzelfde lijstje stond, maar ik moet er voor 1 iemand blijkbaar van terugkomen...

Afgelopen weekend ben ik weer met de neus op de feiten gedrukt dat ik het toch nog steeds niet doorheb. Een vriendin die in mijn gezicht oprecht de beste vriendin lijkt, maar achter mijn rug de grofste dingen gaat vertellen en beweren. Totaal overdreven en ongefundeerd en voor de buitenstaander die het gesprek eerder toevallig opving zelfs in die mate dat ze mij gechoqueerd belde om mij te verwittigen met de woorden "dit is géén vriendin, let ermee op". Spijtig genoeg is dit niet de eerste keer dat ik dit hoor, en was het een afvallen van oogkleppen voor mij. Oogkleppen die ik er in feite al met alle macht op hield...

Ben ik dan wel zo'n goeie vriendin? Want uiteindelijk krijgt men de vrienden die men verdient, niet? Awel, met mijn hand op het hart, ik denk van wel. Ik zal nooit (en dat meen ik hé) zaken doorvertellen die mij in vertrouwen zijn gezegd. Als tiener deed ik dat wel, maar die les heb ik jaaaren geleden geleerd. Ik luister, probeer niet te oordelen, sta klaar voor hulp,... Ik denk aan hen als er zich eens een voordeeltje op mijn werk voordoet, zorg voor hun kroost als het nodig is, maak al eens tijd en ga met plezier mee in de gekste plannen.
Tuurlijk heb ik ook mijn slechte dagen, maar wie heeft die niet?

Toen ik er gisteren iets van tegen mijn mama zei, kwam ze met supergoeie mama-raad. Dochter, zei ze, het leven is als de woelige oceaan oversteken op een klein vlot. Het is niet makkelijk om erop te zitten en vooruit te geraken. Velen willen op jouw vlot komen, maar niet iedereen helpt daarbij om je verder te stuwen. Dus, geef gewoon een ferme duw aan diegenen die niet bijbrengen aan jouw tocht over de oceaan en kijk niet om. Soigneer diegenen die de tocht makkelijker en leuker maken.

Dus, ik ga mama's raad volgen. Ik ga ze niet letterlijk duwen natuurlijk, maar ik ga met pijn in het hart nog maar eens afscheid nemen van iemand die mij in feite écht wel dierbaar is, maar die mijn vlot nog liever blijkt onder te duwen.
En de madammen koesteren die (voorlopig --> I know, ik word er cynisch van..) wél echte vriendinnen zijn.

Ik ben er triest door... Echt. Maar ergens voelt het ook als een opluchting...

 

Commentaren

 • Als ik tussen de lijnen door lees, lijkt het alsof je zelf al twijfels had over die vriendschap, of niet? Het maakt het natuurlijk niet minder pijnlijk, maar om het dan toch van de positieve kant te bekijken: je intuïtie is nog intact :)

 • Het is de periode er worden vele blogregels aan gesmeten. Ik heb er ook over geblogd. Ik ben nog net niet over den helft van mijn 30, maar ook ik heb die vragen. Ik voel me op die momenten niet over de 30, maar 14. WTF? Moet ik zo oud geworden zijn.
  Vriendschap is liefhebben en vriendschap kwetst.
  Je moet weten aan wie je iets hebt, al kun je daar wel eens teleurgesteld worden

 • Ik vind vriendschappen de moeilijkste relaties die er zijn. Het is net als in de liefde een gelijk oversteken, ieder moet geven en nemen. Ik was ook naïef in vriendschappen, maar het kwijtspelen van een aantal "BFF's" in de loop van mijn leven heeft ervoor gezorgd dat ik realistischer en minder veeleisend ben geworden. En als iemand me niet aanstaat, dan hoeft die ook niet op mijn vlot te blijven :-)

 • Mensen houden van elkaar zolang de ene net zo rijk is als de andere. (Afrikaans spreekwoord)

  Groetje

 • Vriendschap is een illusie,.....ik heb precies 1 BFF, we delen ondertussen 20 jaar lief en leed met elkaar en we weten beiden dat we door het vuur gaan voor elkaar,....maar ook ik durf al eens tegen Big mijn mening over haar zeggen, maar ik heb ook het lef omdat in haar gezicht te zeggen, wat niet altijd even goed wordt geaprecieerd,.......maar ik vind als vrienden moet je dat kunnen zeggen,....maar ik ben niet zo'n vriendinnen vrouw als ik heel eerlijk ben,....maar wat ben ik dan wel,........Stof tot nadenken :-)

De commentaren zijn gesloten.